Boot buiten laten overwinteren
Wanneer u niet beschikt over een vorstvrije garage of uw boot niet in een winterstalling wilt plaatsen kunt u er natuurlijk ook voor kiezen om uw boot buiten in het water te laten overwinteren. Hiermee loopt uw boot wel een groter risico op beschadigingen maar levert het ook weer een aantal voordelen op. Zo kunt u vaak langer genieten van het vaarseizoen en is het goedkoper dan een winterplek aan de wal of in een loods.
Hoe laat ik mijn boot buiten overwinteren?
Om het risico op beschadigingen voor u zo klein mogelijk te houden, willen wij graag een aantal punten met u delen waar u rekening mee kunt houden wanneer u uw boot buiten laat overwinteren. Zo kunt u volgend jaar weer optimaal genieten van uw sloep of motorboot.
- Zorg dat uw boot in stil water ligt waar geen kruiend ijs kan ontstaan! Dit kan de romp van uw boot namelijk gemakkelijk beschadigen. Door stromend water en water met druk scheepvaartverkeer te mijden reduceert u de kans op kruiend ijs.
- Houd rekening met de bouw en stevigheid van uw boot. Stevige boten die gebouwd zijn van staal en polyester zijn beter geschikt om in het water te overwinteren dan lichtgebouwde boten.
- Zorg dat alle afsluiters, kranen, bilgepompen, waterpompen, watersystemen, afwaterings slangen worden ontdaan van water. Water zet uit wanneer het bevriest, hierdoor richt het schade aan. U kunt dit doen door er antivries door heen te laten lopen of door ze met lucht (compressor) leeg te blazen. Voor drinkwater tanks en drinkwater systemen is speciaal drinkwater antivries te krijgen.
- Zorg dat u investeert in een deugdelijke wintertent. Dek uw boot goed af voor weer en wind en zorg dat de constructie waarop de tent rust ook het gewicht van een laag sneeuw aankan.
- Zorg dat alle losse onderdelen van boord zijn gehaald en controleer de boot gedurende de winterperiode regelmatig. Wanneer uw boot niet meer goed vastligt of het dekkleed niet goed op zijn plaats zit, neemt de kans op schade toe. Houd rekening met een wisselende waterstand bij het vastmaken van de boot.
- Zorg dat de motor van uw boot klaar is voor de winter. Een kapotgevroren motorblok of warmtewisselaar is geen pretje. Daarom is het van groot belang om deze te voorzien van antivries let hierbij om de thermostaat wanneer deze aanwezig is. Daarnaast doet u er verstandig aan de motorolie te vervangen. Het is tevens belangrijk dat de dieseltank zo vol mogelijk zit, ook dit in verband met de kans op de vorming van condenswater in de dieseltank. Informeer bij uw verzekeraar of u zelf de motor winterklaar mag maken of dat dit moet worden gedaan door een erkend watersport bedrijf.
- Haal accu’s van boord. Lage temperaturen hebben een negatief effect op de werking en capaciteit van accu’s. Door deze te ontkoppelen en aan een druppellader te hangen blijft uw accu geladen en goed onderhouden.
Toch liever uw boot op het droge overwinteren?
Wanneer de bovenstaande punten in acht worden genomen bij het buiten laten overwinteren van uw boot, dan wordt het risico op schade verkleind. Heeft u wel een plek op het droge voor uw boot om te overwinteren en bent u benieuwd welke stappen u dan kunt ondernemen om uw sloep of motorboot winterklaar te maken? Bekijk dan hier ons blog bericht “Sloep of motorboot winterklaar maken”.
Uw boot in onze winterstalling
Bij Bmarine helpen wij u graag om onderhoud te plegen en uw boot te stallen in onze overdekte winterstalling. Wij hebben plaats voor maar liefst 250 boten. De winterstalling is condensvrij, geïsoleerd en vorstvrij, dit zijn de ideale omstandigheden voor het behoud van uw sloep of motorboot. Hiermee bespaart u tijd en geld op het winterklaar en vaarklaar maken van uw boot.
Wanneer u uw sloep of motorboot wilt stallen bij Bmarine kunt u ons bellen op +31(0)566688816 of gebruikmaken van ons contactformulier.
« Terug naar alle berichten