Blogs

Vaarklaar maken van uw motorboot of sloep

Bmarine kan u hierbij helpen, maar u kunt er ook voor kiezen om dit zelf te doen.

Onderhoud aan de motor

Heeft u voor de winter al een grote beurt gegeven aan uw motor? Dan is een simpele check vaak al voldoende. Omdat de motor al een lange periode niets gedaan heeft kan het zijn dat er bijvoorbeeld onderhoud nodig is. De filters dienen ieder jaar vervangen te worden, net als de motorolie. Daarnaast zijn er nog enkele onderdelen welke gecontroleerd moeten worden:

  • De juiste spanning op de v-snaar
  • Is er een extra v-snaar aanwezig op de boot?
  • Koelvloeistof
  • Oliepeil
  • Accu
  • Keerkoppeling
  • Wierpot

Controleren van de anodes

Om te voorkomen dat metaal vervaardigde componenten van uw boot worden aangetast of zelfs wegslijten zijn er anodes geplaatst. Door het plaatsen hiervan maakt galvanische corrosie geen kans om uw schroefas, schroef of roer aan te kunnen tasten. De anodes dienen als opofferingssysteem en zullen de galvanische corrosie aantrekken. Door jaarlijks de anodes te controleren en eventueel te vervangen bent u er zeker van dat uw schroefas, schroef of roer niet aangetast worden. Blijkt het dat de anode niet wordt opgeofferd? Dan werkt deze niet.

Onderwaterschip beschermen tegen algen, schelpen en mossels

Gedurende het vaarseizoen willen algen, schelpen en mossels zich al snel hechten aan het onderwaterschip van uw sloep of motorboot. Wanneer dit gebeurt is het onderwaterschip niet meer glad en verbruikt uw sloep of motorboot meer brandstof. Dit komt doordat de boot minder gestroomlijnd door het water gaat. Antifouling is een onderwaterverf om er voor te zorgen dat algen en schelpen geen kans hebben om zich te hechten aan het onderwaterschip van uw boot. Door ieder jaar uw sloep of motorboot te verven met antifoulling maken algen, schelpen en mossels geen kans.

Controleren van de schroefas

Naast aangroei op het onderwaterschip kan er ook groei plaatsvinden aan de schroefas. Controleer daarom voordat te boot het water in gaat of deze goed schoon is. U kunt dan ondertussen ook direct kijken of er niet teveel speling op de schroefas zit.

Is de elektra nog in orde?

Het onjuist aansluiten van elektronische apparatuur kan enorme gevolgen hebben. Voordat u de boot te water laat is het van belang om de elektronica aan boord te controleren op eventuele beschadigingen. Ook het controleren van de verlichting is één van de taken tijdens het vaarklaar maken van uw sloep of motorboot.

Vaarklaar touwwerk

Zit u niet te wachten op ontbrekend of geknapt touwwerk? Controleer dan voor vertrek of al het touwwerk aan boord is. Controleer daarbij of meerlijnen, vallen, schoten en ander touwwerk nog in goede staat is. Alles compleet maar is het touwwerk erg vies? U kunt dit gemakkelijk in de wasmachine wassen op een lage temperatuur.

Veiligheidsmiddelen

Mocht u in een gevaarlijke situatie belanden dan kan het gebruik van veiligheidsmiddelen cruciaal zijn. Zorg er daarom altijd voor dat dit in orde is. Eén van de verplichte veiligheidsmiddelen aan boord is een zwemvest voor iedere inzittende. Controleer hierbij de volgende dingen:

  • Een automatisch vest kun je controleren op lekkages door deze op te pompen met een fietspomp
  • Vervang na ieder gebruik het gaspatroon en zouttablet
  • Vervang een ongebruikt zouttablet na 2 jaar
  • Weeg het patroon of hier nog gas in zit, bij roest of beschadiging vervangen
  • Stiksels kunnen hun sterkte verliezen, gooi het zwemvest dan weg
  • Na 10 jaar zijn veiligheidsvesten onbetrouwbaar geworden, gooi het zwemvest dan weg

Naast zwemvesten zijn er meerdere veiligheidsmiddelen voor het gebruik aan boord. Denk hierbij aan bijvoorbeeld fakkels, lichtkogels en een brandblusser. Controleer hierbij de houdbaarheidsdatum.

Een schoon en waterdicht dekzeil

Het zou zonde zijn dat het dekzeil van uw boot toch niet waterdicht blijkt te zijn. Er komt dan water in uw boot terecht, en dat wil natuurlijk niemand. Het kan zijn dat de naden in het dekzeil zijn gaan slijten waardoor er water doorgelaten wordt. Controleer daarom nog voor het vaarseizoen alle ritsen, banden en naden. Naden kunnen een extra geer doorgestikt worden. Om het complete dekzeil weer waterdicht ta maken zijn er diverse middelen beschikbaar bij watersport winkels. Door onderhoud te verrichten aan uw dekzeil kan deze jaren langer mee.

Overig onderhoud

Naast bovenstaande onderdelen zijn er nog meer klusjes die nodig zijn voor het vaarklaar maken van uw boot. Controleer alle kastjes en vakjes in uw boot of er geen onnodige spullen in zitten. Indien de kussens van uw boot van stof zijn kan dit vaak gemakkelijk gewassen worden. Hiermee worden vlekken van bijvoorbeeld zonnebrand of gemorste drankjes gemakkelijk verwijderd.

U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om dit uit te besteden. Bmarine biedt naast winterstalling ook onderhoud aan voor uw sloep of (motor)boot. Onze scheepsmonteurs zijn gekwalificeerde vaklieden met jarenlange ervaring. Uw sloep of motorboot is bij hen in de best denkbare handen. Bmarine is hét fullservice onderhoudsadres voor regulier onderhoud, het verhelpen van storingen of pech, en alle vormen van refit. 

Bmarine helpt u graag

Wanneer u uw sloep of motorboot wilt laten onderhouden bij Bmarine kunt u ons bellen op +31(0)566688816 of gebruikmaken van ons contactformulier.

« Terug naar alle berichten
Vaarklaar maken van uw motorboot of sloep