Blogs
Een veelgebruikte term is ‘voorkomen is beter dan genezen’. Het voorkomen van gevaar kan u een hoop ellende schelen. Maar hoe voorkomt u gevaar?
In de blog vaarregels en tips worden al enkele tips gegeven om gevaar te voorkomen.Hier leest u nogmaals de belangrijkste regels en tips:
Het zou wat zijn, u vaart een mooie route en onderweg houdt uw boot er ineens mee op. Dit kan aan verschillende dingen liggen. Wellicht is de accu leeg of is de brandstof op? Controleer daarom voorafgaand van het varen altijd of alle technische onderdelen nog in orde zijn én of er voldoende brandstof aanwezig is.
Is er een materieel mankement? Neem geen risico en laat het vooraf controleren en repareren. Hiermee voorkomt u ergernis en kans op gevaar voor u en uw inzittenden.
Om extra veiligheid te bieden zijn er enkele veiligheidsartikelen verplicht om mee te nemen tijdens het varen. Dit zijn bijvoorbeeld:
Jaarlijks verdrinken in Nederland meer dan 100 mensen. De meeste slachtoffers verdronken tijdens activiteiten in of nabij het water. Veel van deze verdrinkingsgevallen hadden voorkomen kunnen worden door het dragen van een werkend reddingsvest. Voor opvarenden van een snelle motorboot (een boot die sneller kan dan 20 km/u) is het verplicht om voor elke opvarende een reddingsvest aan boord te hebben. Dus geen zwemvesten van 50N, maar minimaal 100N. Wanneer bestuurders staand sturen moet deze bestuurder ook verplicht een reddingsvest om hebben. Zit u als opvarende buiten, of staat u in de cabine? Dan is een reddingsvest niet verplicht. In onze blog ‘alles over reddingsvesten’ leggen wij u hier meer over uit.
Gaat u met uw nieuwe boot het water op maar heeft u nog niet zo veel ervaring? Om het wat minder spannend te maken hebben we een checklist voor u gemaakt met punten waar u aan moet denken:
Ondanks een goede voorbereiding zit een ongeluk altijd in een klein hoekje, het kan gebeuren. Maar hoe kunt u het beste handelen? In vrijwel alle gevallen kunt u eerst deze checklist van het KNRM gebruiken:
Is er direct gevaar voor levens of vaartuigen? Dan gaat het om een spoedsituatie. Bij een spoedsituatie alarmeert u de Kustwacht voor Search and Rescue (SAR). Wanneer het niet om een spoedsituatie gaat maar u wel hulp nodig heeft, moet u zelf een maritieme hulpverlener inschakelen. Op de website www.kustwacht.nl staat een overzicht van alle hulpverleners, zoals bijvoorbeeld het KNRM. Het is verstandig om voor het varen de KNRM app te installeren op uw mobiele telefoon, zo kunt u in geval van nood bijvoorbeeld sneller gevonden worden. Het is heel simpel, in de app drukt u bij noodgevallen op de rode knop. Heeft u geen spoedgeval maar wel hulp nodig? Dan kunt u op de groene knop drukken.
Alle situaties waarbij levens of vaartuigen in gevaar zijn worden spoedgevallen genoemd. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een gewonde surfer of een gebroken mast. Ook bij een gewonde opvarende spreken we van een spoedgeval. De volgende veelvoorkomende situaties zijn daarentegen geen spoedgevallen:
Mocht er in zo’n soort situatie sprake zijn van levensgevaar of een vaartuig in gevaar, dan gaat het uiteraard wel om een spoedgeval. Het is altijd verstandig om te zorgen dat er altijd één persoon aan boord is die weet wanneer het om een spoedgeval gaat en hoe er gehandeld moet worden.
KNRM Helpt is een gratis app van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij. Met deze app kunt u onder andere uw vaarroute plannen, een spoedgeval melden en om assistentie vragen. Bij zo’n alarmering stuurt de app uw gegevens en positie direct door naar eventuele hulpverleners, zo kunnen deze zo snel mogelijk hulp bieden. De app is makkelijk te gebruiken en heeft alle tools die belangrijk zijn in een watersport app:
De KNRM Helpt app is vooral bedoeld voor gebruik op de Noordzee en de ruime binnenwateren zoals:
De app kan tevens ook in het buitenland gebruikt worden. De app is beschikbaar in de App Store voor iOS apparaten en in de Play Store voor Android apparaten. De KNRM Helpt app is gratis. U beheert uw eigen gegevens via een aan de app gekoppelde website.
Bmarine (voorheen Sloepenmarkt) heeft zich in de botenmarkt de afgelopen jaren flink bewezen. Wij hebben passie voor boten en dat merkt u in alles. Wij zijn erg actief op internet en hebben een fysieke verkooplocatie. Onze locatie beschikt onder andere over een 2600m2 showroom, verwarmde winterstalling en eigen jachthaven met alle faciliteiten van dien.
Wilt u meer weten over Bmarine? Kom gezellig langs voor een kennismaking en een bakje koffie in onze showroom aan de Singel 12 te Grou. Daarnaast kunt u ook op onze website terecht voor meer informatie. Voor vragen of meer informatie kunt u uiteraard ook vrijblijvend contact opnemen via ons contactformulier of (0566) 688816.
« Terug naar alle berichten