Open huis 7 & 8 september van 10:00u tot 17:00u.
X

Blogs

Vlaggen in de scheepvaart

Vlaggen hebben altijd een cruciale rol gespeeld in de scheepvaart, niet alleen als middel voor communicatie, maar ook voor het aanduiden van de nationaliteit van schepen. Ondanks de vooruitgang in moderne communicatietechnologieën blijven vlaggen een essentieel onderdeel van de maritieme etiquette. Hieronder volgt een gedetailleerd overzicht van de verschillende soorten vlaggen en hun specifieke gebruik.

Algemene regels

Het is cruciaal dat vlaggen schoon zijn en in goede staat verkeren. Ze mogen niet gerafeld zijn en moeten vrij van het schip hangen om te voorkomen dat ze in het water slepen. Het correct presenteren van vlaggen weerspiegelt respect en professionaliteit.

De nationale vlag

De nationale vlag, vaak aangeduid als de natievlag, is van vitaal belang om de herkomst van een schip aan te geven. Deze vlag wordt bevestigd aan de vlaggenstok op het hek (achtersteven) van het schip. De vlaggenstok hoort recht en licht achterover hellend te zijn, geplaatst in de as van het schip of iets naar stuurboord. Voor traditionele zeiljachten met een aangehangen roer is een gebogen vlaggenstok toegestaan, echter is dit niet gebruikelijk op motorboten.

De vlag wordt gevoerd van 08:00 uur (op zondag 09:00 uur) tot zonsondergang, uiterlijk tot 21:00 uur (22:00 uur tijdens zomertijd). De vlag dient in goede staat te zijn zonder het water te raken.

Clubvlag

De clubvlag, een wimpel, duidt aan bij welke vereniging het schip hoort. Deze vlag wordt vaak in de top van de mast of aan bakboord onder de zaling of het want gevoerd. Op motorboten zonder mast plaats je de clubvlag aan de voorsteven. Bij meerdere lidmaatschappen wordt slechts één clubvlag tegelijk gevoerd; bij evenementen van andere verenigingen wordt de clubvlag vervangen door de evenementenvlag van de betreffende vereniging.

In de praktijk wordt de clubvlag continu gevoerd, dag en nacht, zolang het schip in gebruik is. Dit dient om zowel de identiteit van de schipper als de affiliatie met de zeilvereniging of club kenbaar te maken aan anderen op het water.

Beleefdheidsvlag

Het is gebruikelijk een beleefdheidsvlag te voeren wanneer je vaart in territoriale wateren van een ander land. Deze vlag wordt gehesen aan stuurboord onder de eerste zaling, samen met de natievlag van het schip zelf. In Nederland is het ook gebruikelijk om een kleine provincievlag te voeren wanneer men in een specifieke provincie vaart.

De beleefdheidsvlag wordt alleen overdag gevoerd, van zonsopgang tot zonsondergang en moet duidelijk zichtbaar zijn voor andere schepen en autoriteiten. Dit gebruik helpt bij het handhaven van goede internationale relaties en zorgt ervoor dat het schip wordt gezien als respectvol en bewust van lokale maritieme regels.

De geus

De geus is een kleine, vaak rechthoekige vlag die relaties van de schipper of de eigenaar van het schip representeert. De geus wordt meestal aan de voorsteven van het schip gevoerd. Deze vlag heeft vaak een persoonlijke of regionale betekenis. Bijvoorbeeld, een schipper die uit Friesland komt, kan ervoor kiezen om de Friese vlag als geus te voeren. Het voeren van een geus is een manier om iets over de identiteit van de schipper of de eigenaar te communiceren zonder te spreken. Dit kan iets zeggen over hun afkomst, hun thuisbasis, of zelfs over bepaalde persoonlijke interesses of affiliaties.

De geus mag alleen overdag gevoerd worden, tegelijk met de internationale vlag. Het is een teken van trots en verbondenheid en wordt vaak gebruikt in combinatie met de natievlag om extra context of persoonlijkheid aan de vertegenwoordiging van het schip te geven.

De eigenaars- of bezoekersvlag

Deze vlag staat ook wel bekend als de "drankvlag." Dit is een informele vlag die aangeeft of bezoekers welkom zijn aan boord van een schip. Deze vlaggen zijn zeer persoonlijk en worden door de eigenaar zelf gemaakt of gekozen om specifieke berichten te communiceren aan andere schepen en voorbijgangers. De eigenaars- of bezoekersvlag dient om te laten zien of de eigenaar openstaat voor bezoek. Verschillende symbolen op de vlaggen kunnen verschillende berichten overbrengen:

  • Een vlag met een wijnglas kan bijvoorbeeld betekenen dat bezoekers welkom zijn voor een drankje.
  • Een groene vlag kan een uitnodiging zijn om een spelletje kaarten te komen spelen.
  • Een blauwe vlag kan betekenen dat er op dat moment geen bezoek gewenst is.


Deze vlag wordt meestal gevoerd in de top van de mast of aan stuurboord onder de zaling, eventueel onder de beleefdheidsvlag als het schip zich in buitenlandse wateren bevindt. De eigenaars- of bezoekersvlag wordt alleen overdag gevoerd, en alleen wanneer de eigenaar aan boord is en het schip aangemeerd of geankerd ligt. Het is niet gebruikelijk om deze vlag te voeren tijdens het varen.

Door de juiste vlaggen op de juiste manier te voeren, garandeert u een fijne en veilige vaart. Blijf op de hoogte van de laatste updates en tips over maritieme etiquette door ons te volgen. Tot ziens op het water!

« Terug naar alle berichten
Vlaggen in de scheepvaart